Get Adobe Flash player

Jesień to czas zbiorów ziemniaków, a przy tym świetna okazja do wspólnej zabawy i bliższego poznania tego warzywa. Z tej okazji skorzystali uczniowie klasy VII i VIII wraz z wychowawcami organizując zapomniane w naszej szkole Święto Pieczonego Ziemniaka.

Zapłonęło duże ognisko, zapachniały pieczone na kijach kiełbaski, a w popiele piekły się ziemniaki. Wesoło mijał czas przy wspólnych zmaganiach sportowych, zabawach, pląsach i śpiewach. Ruch na świeżym powietrzu pobudził apetyty uczestnikom imprezy. Pieczone kiełbaski i degustacja fioletowych ziemniaków, którymi delektowano się jak potrawą z najlepszej kuchni świata, sprawiła uczniom wiele radości. Pogoda dopisała wspaniale, a wspólnie spędzony czas upłynął w miłej atmosferze.

 

Dla tych, którzy nie znają przedstawiamy krótką bajkę o ziemniaku.

„Dawno temu dobry król przywiózł z dalekiej wyprawy pewną roślinę, o której mówiono, że jest pożyteczna. Kazał posadzić ją w przypałacowym ogrodzie i niecierpliwie czekał, co z tego wyrośnie. Po jakimś czasie pojawiły się badyle. Zakwitły, ale kwiatki nie były zbyt ładne. Zielone owocki również nie były smaczne. Zagniewany król kazał roślinę wyrwać z korzeniami i spalić. Dworzanie rozkaz wykonali. Gdy ognisko się dopalało, któryś ciekawy, rozgarnął popiół, aby sprawdzić, co tak ładnie pachnie. Upieczone w żarze ogniska ziemniaki nie tylko ładnie pachniały, ale też były bardzo smaczne. I tak zaczęła się wielka kariera ziemniaka, potocznie zwanego kartoflem.

Kto i kiedy odkrył, że bulwy ziemniaków są jadalne, tego dokładnie nie wiemy. Istnieją jednak przesłanki, że ziemniak pochodzi z Ameryki Południowej, a pierwsze wieści o nim dotarły do Europy wraz z odkryciem przez Kolumba Wyspy Hispanioli (1493r.)”

Serdeczne podziękowania składamy rodzicom, którzy włączyli się w przygotowanie ogniska.

Fotorelacja z wydarzenia

 

baner2R1C1baner2R1C2baner2R1C3